Vermoeidheidsklachten

Een grondige aanpak van een complex probleem

Vermoeidheid of een gebrek aan energie is in onze praktijk zonder twijfel de meest gehoorde klacht. Soms als hoofdklacht, veel vaker optredend naast andere klachten. Soms heeft de vermoeidheid een medische oorzaak, maar bij veel patiënten heeft medisch onderzoek niets opgeleverd en kon de arts niets doen.

Toch is een terugkeer van de vitaliteit in veel gevallen mogelijk. Door oude oosterse kennis te combineren met moderne westerse inzichten ontwikkelde Acupunctuurpraktijk Pinksterboer een effectieve en grondige aanpak van vermoeidheidsklachten.

Qi

Ieder orgaan in ons lichaam speelt in de Chinese gezondheidsleer een rol bij de productie en circulatie van Qi (energie). Ieder orgaan dat energetisch verstoord raakt kan dus vermoeidheid veroorzaken. De oude Chinese teksten beschrijven dan ook een aantal verschillende soorten vermoeidheid, behorend bij de verschillende organen. Die vermoeidheid is herkenbaar aan bijvoorbeeld de tijd waarop hij optreedt, wat de vermoeidheid versterkt of aan andere gezondheidsklachten die samen met de vermoeidheid op kunnen treden.

Oorzaken

 • Enigszins vereenvoudigd zijn veel voorkomende oorzaken van vermoeidheid op de volgende manier gelinkt aan de energie van de organen.
 • Lever qi: stress, frustratie, woede, onderdrukte emoties, medicatie of andere verontreiniging, gebrek aan beweging.
 • Milt qi: verkeerde of onvolledige voeding of de opname daarvan, overmatig denken, piekeren.
 • Long qi: slechte of onvolledige ademhaling, longklachten, onverwerkt verdriet, depressie.
 • Nier qi: slapeloosheid, overwerktheid, ‘geen rem hebben’, angsten.
 • Hart qi: overgevoeligheid, hypersensitiviteit, onrust, gebrek aan inspiratie, afgesloten zijn.

Chronische vermoeidheid

Vaak blijven de problemen niet tot één orgaan beperkt. De verschillende organen beïnvloeden elkaar waardoor complexe energetische patronen kunnen ontstaan. Zo kan een langdurige vermoeidheid vanuit de spijsvertering (milt) leiden tot overwerktheid (nier) met alle problemen en frustraties van dien (lever). Door zo’n negatieve vicieuze cirkel ontstaat op den duur een chronische vermoeidheid.

Behandeling

De kunst van de acupuncturist bestaat eruit dat hij die energetische patronen in kaart kan brengen en deze vervolgens kan corrigeren. Bij een kortdurende vermoeidheid volstaat een behandeling met alleen acupunctuur. Door de energie in het lichaam te voeden en te bewegen, voelt de patiënt zich meestal snel beter.

Bestaat de vermoeidheid al langere tijd dan is er meer nodig. Naast de acupunctuur die altijd de basis van de behandeling vormt, wordt gebruik gemaakt van de volgende technieken en middelen uit de Westerse en uit de Oosterse gezondheidstradities:

 • Chinese kruiden en voedingssupplementen
 • Voedingsadviezen passend bij uw constitutie en klacht
 • Detox adviezen
 • Ademhalingsoefeningen
 • Aandachts- en ontspanningsoefeningen
 • Activeringsprogramma’s bijvoorbeeld wandelen of hardlopen
 • Yoga en Qi gong (Chinese gezondheidsoefeningen)
 • Stress- en time- en energie- management adviezen
 • Herstel

Er wordt steeds zorgvuldig gekeken naar wat de patiënt in een bepaalde periode van je herstel nodig hebt en naar wat je aan kan. De feedback, inzet en betrokkenheid van de patiënt zijn in dit herstelproces van het grootste belang. We coachen & behandelen iemand als het ware terug naar een situatie met een betere vitaliteit.

Als je gemotiveerd bent om op deze manier met ons samen te werken aan de terugkeer van je vitaliteit is de kans op succes bijzonder groot. Na vier tot zes behandelingen mag je verwachten dat er een positieve verandering is opgetreden. Het gehele herstelproces duurt natuurlijk langer. Herstel van een langdurige vermoeidheidsklacht kan flink wat tijd in beslag nemen. Het is een knoop die voorzichtig ontward moet worden. Haast maakt vaak dat de knoop alleen maar vaster getrokken wordt. Toch zijn patienten vaak verbaasd hoe snel het herstel op gang komt. In de loop van het herstelproces neemt de frequentie van de behandelingen steeds verder af. Je kunt het steeds meer op eigen kracht want je wordt als het ware je eigen behandelaar.

Natuurlijk zijn er situaties denkbaar waarin streven naar 100% herstel van de vitaliteit niet realistisch is. Denk bijvoorbeeld aan patiënten met diabetes of auto-immuunziekte Toch leidt de behandeling ook dan in heel veel gevallen tot een verbetering van het energieniveau en tot een groter gevoel van welbevinden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de manier waarop wij werken of wil je weten wat we voor je kunnen doen, dan kun je een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsconsult. Wij zijn bereikbaar via info@acupunctuurhaarlem.nl, 06-42884334.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.