Slapeloosheid: door- en inslaapproblemen

Voldoende slaap van goede kwaliteit is net als gezonde voeding een fundamentele voorwaarde voor een goede gezondheid. Een slaaptekort kan net als ongezonde voeding allerlei klachten veroorzaken. 

De wil, yin en yang

Je kunt vrij eenvoudig zorgen dat je voldoende voeding binnen krijgt. Je kunt besluiten om naar de winkel te gaan om het te kopen, je kunt besluiten om het te klaar te maken en om het op te eten. In de Chinese filosofie zeg je daarom dat goed eten zich bevindt in het domein van ‘de wil die gewild kan worden’. Dat wordt de ‘yange wil’ genoemd. Bij slapen ligt dat anders. De slaap trekt zich niets aan van hoe graag je het wil en hoe goed je je best doet. Toch wil je het wel heel graag! Slapen bevindt zich in het domein van ‘de wil die niet gewild kan worden’ ofwel de yinne wil. Het laat zich niet dwingen of sturen. Integendeel: hoe liever je wil slapen, hoe slechter het vaak lukt.

Kluwen

Als de slaap niet komt, terwijl je met behulp van de yange wil alle goede tips en adviezen hebt opgevolgd, kunnen er gevoelens van wanhoop, moedeloosheid of gelatenheid ontstaan. De slaapkamer wordt steeds meer geassocieerd met slapeloze nachten en steeds minder met de vanzelfsprekende overgave aan een diepe slaap. Zo wordt de slapeloosheid geconditioneerd. De dagen worden door gebrek aan energie steeds zwaarder, wat extra stress oplevert en dus een negatieve invloed op de slaap heeft. Er ontstaat geleidelijk een kluwen van lichamelijke en psychische factoren die de slapeloosheid in stand houden. Die kluwen heeft zich diep in je systeem verankerd. Westers gezien kun je dit zien als een ontregeling van je zenuwstelsel en je hormonale systeem. In de Chinese filosofie is de diepte waar de kluwen zich bevindt het terrein van de yin: het donker, de nacht, de stilte, de overgave en het onderbewuste.

Behandeling 

Het is mijn taak om die kluwen samen met de patiënt te ontwarren om zo het zenuwstelsel te balanceren en de gezonde evenwichtige  beweging tussen yin en yang te herstellen. We moeten daarvoor afdalen naar de diepte van je systeem. Daarbij is de inzet van de patiënt onmisbaar. Langdurige slapeloosheid los je meestal niet op met een passieve behandeling. Zo’n behandeling bereikt niet de diepte die nodig is om voor een blijvende verandering. Om de balans te herstellen moeten er zoveel mogelijk gewichtjes in de weegschaal gelegd worden. Alleen dan komt de weegschaal in balans, zodat er weer een vrije beweging ontstaat. De gewichtjes die in de schaal gelegd worden zijn de onderdelen waar de behandeling uit bestaat.

 •  Gesprek
  Het is belangrijk dat je begrijpt hoe je slapeloosheid in elkaar zit, wat de mechanismes zijn die maken dat je niet in slaap valt of dat je te snel weer wakker wordt. Ik leg dat uit aan de hand van het eenvoudig te begrijpen Chinese Yin Yang model. Veel patiënten geven aan dat dit model een verrassend helder inzicht in hun klachten geeft en dat het heel duidelijk maakt hoe verweven lichaam en geest zijn. Aan de hand van dit model wordt ook duidelijk welke verandering nodig is om de balans te herstellen en om de diepe slaap de ruimte te geven.
 •   Oefeningen
  Je krijgt oefeningen waarmee je de yin en de yinne wil kan versterken en waarmee je de yang tot rust kan brengen. Het zijn geen oefeningen in de technische zin van het woord, maar methodes om de diepte van je systeem te verkennen en te herstellen. Je zou de oefeningen dus kunnen beschouwen als een zelf-behandeling. 
 • Kruiden en supplementen
  Helemaal op eigen kracht een al langere tijd verstoorde balans herstellen, is een bijna onmogelijke opdracht. Juist door de slapeloosheid heb je minder energie om hiervoor in te zetten. Daarom kan het proces ondersteund worden met behulp van Chinese kruiden voedingssupplementen en natuurlijk met acupunctuur.
 • Acupunctuur
  Acupunctuur ordent, herstelt en kalmeert het hele systeem. Het biedt zo een krachtige ondersteuning van het proces. Patiënten ervaren aan het eind van een behandeling vaak een gevoel van diepe rust en balans. In mijn praktijk werk ik voornamelijk met de volledig pijnloze Toyohari acupunctuur uit Japan. Acupunctuur volstaat vaak bij slapeloosheid die nog niet zo lang bestaat.

Gezamenlijke zoektocht

De behandeling van langer bestaande slapeloosheid is een zoektocht die ik samen met de patiënt onderneem. Het is een avontuur waarvan je als het goed is al snel de leuke en boeiende kant gaat zien. Niet alleen ga je beter slapen, maar je gaat beter begrijpen en ervaren hoe wonderbaarlijk wij als mensen in elkaar zitten. Het ontdekken van de kracht van de yinne wil en het leren beïnvloeden en sturen van die kracht is een fascinerend proces. Het kan een invloed op je leven hebben die veel verder gaat dan de slaap alleen. Als je deze zoektocht wil ondernemen, of als je nog vragen hebt, neem dan contact (zie hieronder) met me op. Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsconsult.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.