Psychische klachten

Angst, depressiviteit, boosheid, onrust, piekeren, rouw…..

 

Onze Emoties en gevoelens trekken als golven door ons heen. Ze komen en gaan. Maar als je psychische klachten hebt kunnen die golven zo groot en sterk zijn en zo vaak komen dat ze je overmannen en je langdurig uit balans brengen. Het kan ook zijn dat je gevoel vast zit, dat je je geblokkeerd en gespannen voelt, of dat je je leeg voelt en zwaar en je niet weet waar je de kracht en de motivatie vandaan moet halen om verder te gaan. Niet zelden hebben mensen met psychische klachten een combinatie van deze ervaringen. Soms tegelijk, soms afwisselend. Soms hebben die golven een duidelijke oorzaak, soms lijken ze uit het niets te komen. De Chinese Geneeswijzen beschouwen die golven in je gevoelsleven als bewegingen van Qi, een Chinees begrip dat meestal vertaald wordt met ‘energie’. Het is het doel van een behandeling de hoge golven tot bedaren te brengen, wat stilstaat en vast zit in beweging te brengen en wat leeg is te vullen en te voeden. Zo ontstaat er weer een evenwichtige, gelijkmatige beweging van de Qi die je instaat stelt de regie te voeren over je gevoelsleven en over je bestaan.

Onderzoek
Als acupuncturist stel ik een eigen diagnose. Je zou kunnen zeggen dat ik als acupuncturist eigenlijk geen medische psychische aandoeningen behandel zoals een depressie of een angst- en paniekstoornis. Ik behandel jou. In mijn onderzoek breng ik de specifieke verstoringen in de bewegingen van jouw Qi in kaart. Daarbij spelen niet alleen emotionele verschijnselen een rol, maar ook lichamelijke symptomen, zoals de temperatuurverdeling in je lichaam, transpiratie, slaap, ontlasting, spierspanning, pijn, vitaliteit, hormoonhuishouding, ademhaling, hartslag, je houding en je stem. In de Chinese geneeskunde ziet de mens als een ondeelbare eenheid van lichaam en geest. Er is daarom bij psychische klachten evenveel aandacht voor de symptomen in je lijf als voor de symptomen in je geest. In beide komt de verstoring van de Qi tot uitdrukking.

Acupunctuur

In de behandeling speelt acupunctuur een belangrijke rol. Het herstelt en kalmeert lichaam en geest en legt daarmee een krachtige basis voor het herstelproces. In mijn praktijk gebruik ik bij de behandeling van psychische klachten voornamelijk Toyohari, een heel zachte pijnloze Japanse acupunctuurtechniek. Vaak ervaren patiënten na zo’n behandeling direct een verbetering.    

Coaching

Voor een duurzame verbetering is het inzicht van de patiënt nodig. De diagnose die gesteld wordt, vertelt veel over wie je bent en waar je je nu bevindt. Aan de hand van een eenvoudig schema van de Chinese vijf elementen, kijken we samen naar de keuzes die je bewust of onbewust maakt, naar de gevoelens die je steeds opzoekt en welke je vermijdt, naar waar je kracht zit en waar je valkuilen zich bevinden. Zo wordt je duidelijk wat je nodig hebt voor het hervinden van het evenwicht. 

Bewustzijn 

In de gesprekken ontstaat inzicht dat op de behandeltafel wordt toegepast. Alleen in je hoofd weten hoe het zit, verandert nog niets aan je situatie. Je krijgt daarom technieken aangereikt waarmee je de bewegingen van de Qi in je lijf en in je geest kunt waarnemen. Je ervaart daarmee in je eigen lijf wat in het gesprek aan de orde is gekomen  Door je oordeel over die bewegingen los te laten en alleen maar waar te nemen, nodig je de stroom van Qi uit om zijn natuurlijke harmonieuze beweging weer te hervinden. Zo hervind jij je vertrouwen, je rust en je evenwicht. Je bent niet meer overgeleverd aan de golven van de Qi, je hebt er nu regie over.   

Kruiden en supplementen

Als een verstoring sterk is of al langer bestaat, kan het zijn dat er meer lichamelijke ondersteuning nodig is. Die kan  geboden worden in de vorm van Chinese kruiden of voedingssupplementen. Als dat aan de orde is, kunnen er ook adviezen over voeding, beweging en werk gegeven worden. 

Samenwerking

Het kan zijn dat je al onder behandeling bent van bijvoorbeeld een psycholoog, een arts of een andere behandelaar zoals een orthomoleculair therapeut of een natuurgeneeskundige. Als collega’s met hun specifieke kennis en vaardigheid al met je an de slag zijn gegaan, kan het zijn dat ik in mijn behandeling andere accenten leg om te zorgen dat er geen overlap of verwarring ontstaat. Het kan ook zijn dat ik je adviseer om aanvullende hulp in te schakelen.  Het gebruik van medicijnen staat mij behandeling niet in de weg. Ook dat kan nodig zijn voor jouw herstel. Ik streef naar een zinvolle samenwerking met collega’s om jouw herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. 

Kennismaken

In de behandeling van psychische klachten speelt de behandelrelatie een belangrijke rol. Het is daarom van groot belang dat je je veilig voelt bij mij als behandelaar en dat je je gezien en begrepen voelt. Ik kan me daarom voorstellen dat je voordat je -bijna letterlijk- met mij in zee gaat, eerst eens kennis wil maken. Misschien heb je ook nog vragen over jouw specifieke klachten of over mijn aanpak. Daarom kun je, als je dat wil, een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsgesprek van ongeveer twintig minuten. je kunt me natuurlijk ook bellen of mailen met je vragen.

Geïnteresseerd in deze andere benadering van psychische klachten? Lees dan ook mijn blog over angst: https://www.willempinksterboer.com/luister-naar-je-angst/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.