Prémenstrueel syndroom (PMS)

Voor veel vrouwen hebben in de dagen of zelfs weken voor de menstruatie iedere maand te maken met allerlei lichamelijke en emotionele klachten. Die klachten worden samengevat het prémenstrueel syndroom of PMS genoemd. De reguliere geneeskunde heeft geen goed antwoord op PMS. Sommige gynaecologen ontkennen zelfs het bestaan van PMS. Vaak geven artsen het advies om de pil te gaan slikken. Soms wordt zelfs geadviseerd antidepressiva te starten. Veel vrouwen hebben het gevoel dat dat geen echte oplossingen voor zijn. Met behulp van acupunctuur, Chinese kruiden, eventueel aangevuld met adviezen en oefeningen kunnen deze klachten op een natuurlijke manier snel en heel effectief behandeld worden.

 Door een andere bril

De Chinese geneeswijzen kijken op een andere manier naar PMS dan de westerse geneeskunde. De klachten worden niet beschreven als een verstoring van je hormonen, maar als een stagnatie van je energie. Die stagnatie treedt op doordat er sprake is van ‘een ophoping’ die eens per maand in beweging gezet moet worden. Je cyclus zou je kunnen vergelijken met een draaiend wiel. Dat wiel loopt op een bepaald punt minder makkelijk. Dat is normaal en hoort erbij. Maar als het wiel dreigt vast te lopen ontstaan er allerlei vervelende klachten en dat is natuurlijk niet normaal.

Artikel

Natuurlijk wordt het bestaan van je hormonen niet ontkent. Als je wil weten hoe je hormonen werken, dan kan de theorie van de Chinese geneeskunde je juist heel goed helpen. Over dat onderwerp schreef ik een artikel dat je een goede voorbereiding zou kunnen zijn op de behandeling.

Bewustwording

Voor de behandeling plaats vindt, zal ik proberen te begrijpen waardoor je energie blokkeert. Er kunnen allerlei factoren zijn die daar elkaar versterkend voor zorgen. Al je weet wat de oorzaak is, kun je er wat aan doen! Het kan bijvoorbeeld gaan om voeding, beweging, ademhaling, stress, overtuigingen, of emoties. Vaak speelt bewustwording een rol in de behandeling. Je krijgt handvatten aangereikt waardoor je regie krijgt en je zelf een positieve invloed op de klachten kunt uitoefenen.

Regie

Wat PMS voor veel vrouwen extra vervelend maakt is dat ze het gevoel hebben de controle en regie over hun lijf en emoties tijdelijk kwijtraken. Veel vrouwen beschrijven dat als ze de klachten op voelen komen, ze denken “nee he, daar gaan we weer” of iets dergelijks. Als je je verzet, zet je je schrap en bouw je weerstand op. Die weerstand is heel begrijpelijk, maar het versterkt de stagnatie. Als dat aan de orde is, leer je die weerstand los te gaan laten en weer vertrouwen te vinden.

Acupunctuur & kruiden

Maar je kunt je PMS niet in je eentje oplossen. Het systeem heeft hulp nodig om weer evenwicht en vertrouwen te vinden. In de behandeling speelt acupunctuur daarom een centrale rol. Die vreemde kleine naaldjes zorgen voor diepgaande veranderingen in je systeem waardoor vrouwen vaak al tijdens de behandeling ervaren dat de donderwolken en de pijnklachten wegtrekken. Daarnaast schrijf ik vrijwel altijd Chinese kruiden voor. Die kruiden ondersteunen het effect van de acupunctuur en zorgen ervoor dat je minder vaak en minder lang naar de praktijk hoeft te komen. De Chinese kruidengeneeskunde werkt met formules; combinaties van kruiden die op maat voor jou, passend bij jouw energetische patroon worden samengesteld.

Resultaat

Deze combinatie-aanpak heeft vrijwel altijd een positief resultaat. Veel vrouwen die ik behandeld heb, ervaarden een diepgaande verandering die veel verder ging dan het verdwijnen van hun klachten. Dat is niet vreemd want de Chinese geneeskunde beschrijft genezing als een transformatieproces. De Chinese geneeskunde kan ook uitstekend ingezet worden bij andere klachten die met de menstruatie samenhangen zoals pijn tijdens de menstruatie, veel of langdurig bloedverlies of een onregelmatige cyclus.

Neem contact op als je nog vragen hebt. Je kunt ook een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsconsult.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.