Hoofdpijn en migraine

Hoofd meridianenIn onze praktijk hebben over ruime ervaring met het behandelen van spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en andere vormen van hoofdpijn. Hoofdpijn is een van de moderne plagen in onze samenleving. Naar schatting 70% van de Nederlanders heeft af en toe of regelmatig hoofdpijn. 1% van de bevolking slikt zelfs iedere dag pijnstillers tegen hoofdpijn. Veel meer mensen gebruiken regelmatig middelen waarmee hoofdpijn en migraine onderdrukt worden. Die middelen zijn nuttig als symptoombestrijding, maar een oplossing bieden ze niet.

Patronen

Acupunctuur biedt in veel gevallen wel een oplossing. In de de traditionele Chinese geneeswijzen wordt hoofdpijn gezien als een teken van een verstoord evenwicht in de menselijke energiehuishouding. Er worden complexe energetische patronen beschreven die door de acupuncturist onderscheiden en behandeld kunnen worden. Die patronen herkent de acupuncturist onder andere aan specifieke andere  klachten die samen met de hoofdpijn op kunnen treden, zoals bijvoorbeeld:

  • maag/darmklachten, gevoeligheden voor bepaalde voedingsstoffen,
  • slaapproblemen,
  • vermoeidheid,
  • hormonale problemen,
  • spanningsklachten of stress gevoeligheid,
  • problemen in de wervelkolom en een verhoogde spierspanning.

Resultaat

Met behulp van de acupunctuurnaaldjes corrigeert de acupuncturist de verdeling en de doorstroming van energie (Chinees: Qi) in uw lichaam. Dit gaat gepaard met een weldadig ontspannen gevoel en een afname van de hoofdpijnklachten. Vaak krijgt u naast de acupunctuur adviezen en oefeningen zodat u zelf kunt bijdragen aan het succes van de behandeling. De behandeling kan ook ondersteund worden met Chinese kruiden.

U mag verwachten dat er na vier tot maximaal zes behandelingen een duidelijk merkbare verbetering in uw klachtenbeeld is opgetreden. Vaak is dit al eerder. Hoe lang de totale behandeling duurt is afhankelijk van de ernst en aard van uw klachten en van uw algehele gezondheidssituatie. De klachtenvermindering die optreedt door de acupunctuurbehandelingen is langdurig of zelfs blijvend.

Onderaan deze pagina vindt u enkele ervaringen van patiënten.

Wetenschap

De effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van hoofdpijn en migraine werd aangetoond in een aantal wetenschappelijke studies. Zo werd aangetoond dat acupunctuur bij de behandeling van spanningshoofdpijn effectief is en dat acupunctuur daarnaast ook kostenbesparend werkt. Ook werd aangetoond dat met acupunctuur migraine aanvallen voorkomen worden, maar kan met acupunctuur ook een acute migraine aanval verminderd worden.

Wetenschappelijke studies en reviews:

http://www.bmj.com/content/328/7442/744
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160193
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21533705

Patientenervaringen:

Onderstaande voorbeelden zijn opgenomen op de website om te illustreren hoe groot het effect van acupunctuur in veel gevallen is. Onderstaande positieve ervaringen zijn niet bedoeld om u te laten denken dat acupunctuur altijd werkt. Acupunctuur is geen wondermiddel.

Migraine

Toen ik in het najaar van 2012 bij Willem Pinksterboer onder behandeling kwam had ik al jaren last van stevige migraine aanvallen. die aanvallen duurden meestal 24 uur en kwamen eerst eens in de twee weken, later eenmaal in de week opzetten. We zijn nu een half jaar verder en ben heel blij te kunnen zeggen dat ik in de afgelopen vier maanden maar één avond stevige hoofdpijn heb gehad. – L.E.P, Heemskerk

Migraine

Na ongeveer 20 jaar met migraine te hebben rond gelopen, gaf mijn zus mij de tip eens acupunctuur te proberen. Dat vond ik het proberen waard, want baat het niet dan schaadt het niet, dacht ik. In al die jaren had ik natuurlijk al veel medicijnen voor deze kwaal geslikt. Ik heb een afspraak met Willem Pinksterboer gemaakt en de behandeling is gestart. Al na de eerste behandeling voelde ik de spanning in mijn nek afnemen, de plek waar een migraineaanval voor mij begint of ik kan beter zeggen begon. Deze pijn trok dan eenzijdig naar mijn voorhoofd en het was altijd onomkeerbaar. Reden om maar weer een pil te slikken. Alleen al het wegblijven van het trekken in mijn nek vond ik een heerlijk gevoel. Maar sinds de eerste behandeling, zo’n vier maanden geleden, en de daarop volgende behandelingen, heb ik eigenlijk geen echte migraineaanval meer gehad. – M.v.B, Uitgeest

Postoperatieve pijn

Sinds een ingrijpende operatie aan mijn hoofd had ik een ziekmakende hoofdpijn die mij het plezier in mijn leven volledig ontnam. Na een aantal jaar met deze klachten te hebben gelopen was ik ten einde raad. Ik ben op advies van mijn buurvrouw bij het CIG Beverwijk met acupunctuurbehandelingen gestart. Na een behandeling of vier verminderde de klachten. Na zeven behandeling is er nog maximaal 30% van de klachten over. Ik gebruik geen medicijnen meer en kan alles weer doen wat ik wil. Ik had op dit effect niet durven hopen! – G.d.M, Beverwijk

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.