Burn-out en Overspannenheid

Het doel van een behandeling van burn-out en overspannenheid* is om te herstellen, maar een dieper doel is om deze crisis te gebruiken voor een heroriëntatie op de manier waarop je jezelf, je leven en je werk tegemoet treedt. Want ‘herstel’ betekent niet dat je terug gaat naar de situatie voor je klachten, maar dat je een veranderings- en bewustwordingsproces doormaakt waarna je werkelijk klaar bent voor een nieuwe start. Dit proces vindt niet alleen plaats in het denken, maar ook in het voelen en ervaren. De vragen waarop een antwoord gezocht moet worden zijn: Waar sta je? Waar kom je vandaan? Waar wil je heen en wat heb je (daarvoor) nodig?. Om die antwoorden te vinden, ontwikkelde ik op basis van de Chinese gezondheidsfilosofie een behandelingsconcept dat bestaat uit drie onderdelen.

1: Inzicht & counseling

Waar sta je? Waar wil je heen?

De Chinese gezondheidsfilosofie biedt prachtige modellen die niet alleen gebruikt kunnen worden om te behandelen, maar die ook een helder inzicht bieden in jezelf, je drijfveren en je overtuigingen. Ze helpen je ook meer inzicht te krijgen in het bedrijf waar je werkt en in de maatschappij waarin wel leven. Want burn-out is is een maatschappelijk probleem, dat tot uitdrukking komt in bedrijven en in de mensen die daar werken. Alleen door je daar bewust van te worden, kun je daar op een gezonde manier mee om leren gaan.

Aan de hand van de vijf elementenleer onderzoeken we waar jouw kracht zit en en waar je valkuilen zitten. Wat zoek je steeds op en wat vermijd je liever? We gaan op zoek naar onbewuste overtuigingen die je keuzes vaak bepalen zonder dat je dit in de gaten hebt. Die overtuigingen zijn al in een vroege fase in ons leven in ons verankerd geraakt. Ook hier geldt dat een bewustwordingproces zorgt voor vrijere keuzes.

Doordat het Chinese denken de eenheid van lichaam en geest erkent, kunnen ook jouw lichamelijke klachten je helpen om meer inzicht te krijgen in hoe jij je door het leven beweegt en welke verandering er nodig is. Als je begrijpt en voelt waar de disbalans zit en wat deze in stand houdt, wordt ook duidelijk hoe het anders zou kunnen.

2: Ondersteuning & behandeling

Wat heb je nodig?

Een veranderingsproces vraagt om energie en stabiliteit en juist daar ontbreekt het je tijdens een burn-out  aan. Een acupunctuurbehandeling laadt je op en balanceert het zenuwstelsel. Het schept de voorwaarden voor het transformatie- en herstelproces. In mijn praktijk werk ik vooral met de zachte en volledig pijnloze Toyohari acupunctuur. Deze Japanse acupunctuurvorm is heel geschikt voor de behandeling van burn-out patiënten omdat het geen belasting vormt. Soms gebruik ik mijn handen om je te helpen op een veilige manier weer contact te maken met het gevoel en je lichaam.

De acupunctuurbehandelingen kan worden aangevuld met Chinese kruiden of voedingssupplementen zodat de ondersteuning van je systeem doorloopt in de dagen dat je niet behandeld wordt.

3: Actie & oefening

Waar wil je heen en wat heb je daarvoor nodig?

Je krijgt aandachtspunten, adviezen en oefeningen mee die passen bij jouw situatie.  Zo draag je er zelf aan bij dat je de balans en heelheid die je na de behandeling voelde, ook thuis weer steeds meer kunt terugvinden. Tijdens de behandeling ben je ‘actief’ betrokken door de reacties op de behandeling te monitoren en je bewust te worden van de ervaringen die je waarneemt in je lichaam.

Persoonlijk plan

Hoewel het een behandelconcept genoemd wordt, is er geen sprak van een standaard programma dat wordt uitgerold. De klachten die verschillende mensen ervaren tijdens een burn-out en de factoren die hebben geleid tot het ontstaan ervan, lopen sterk uiteen. De behandeling is daarom afgestemd op jouw verhaal en op jouw klachten.

Ik werk graag samen met andere behandelaars aan je herstel, zoals bijvoorbeeld een psycholoog, natuurgeneeskundige of orthomoleculair therapeut. Ik houd rekening met het werk van collega’s zodat er geen onnodige overlap of verwarring ontstaat en ik sta open voor overleg.

Wil je meer weten over de behandeling, neem dan contact met me op of maak een afspraak voor een kosteloos kennismakingsconsult.

* De tekst van deze pagina is van toepassing op de behandeling van burn-out en overspannenheid, maar met het ook op de leesbaarheid, noem ik verder alleen ‘burn-out’.

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.