Acupunctuur

Klassieke Chinese acupunctuur

Bij de klassieke Chinese acupunctuur worden zeer dunne naalden (0,25mm) in de huid gebracht op speciale punten die gelegen zijn op de meridianen (energiebanen). Meestal gaat het om minder dat tien punten. Het inbrengen van de naaldjes kunt u even voelen, maar is meestal pijnloos. De naalden blijven ongeveer 20 minuten in de huid en veroorzaken een weldadig ontspannen gevoel.

Japanse acupunctuur: Toyohari

In Japan ontstonden op basis van de klassieke Chinese teksten verschillende acupunctuurvormen. Eén daarvan is Toyohari acupunctuur; een subtielere en zeer effectieve acupunctuurvorm, ontwikkeld door blinde acupuncturisten.

Een Toyohari acupuncturist werkt met haardunne naaldjes die niet of nauwelijks in de huid worden ingebracht. Toyohari acupunctuur is daardoor volledig pijnloos. Ook worden grotere stompe naalden gebruikt, waarmee huidzones behandeld kunnen worden. Toyohari acupunctuur is geschikt voor iedereen, maar zeker voor sensitieve mensen en kinderen. Willem Pinksterboer specialiseerde zich in deze acupunctuurvorm.

Achtergrond

In ons lichaam bevinden zich energetische banen waarlangs de yinne en yange energieën lopen. Deze twee tegengestelde krachten lopen voortdurend in elkaar over, vullen elkaar aan, houden elkaar in evenwicht, maar kunnen ook uit balans raken. De energetische banen worden meridianen genoemd en elk van deze horen bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je uit balans geraakt, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.

Reageren is niet mogelijk